divendres, 15 de juny del 2018

Carns Corella

Lloc: 
Avui hem anat a Carns Corella de Sant Cugat.


Horari de la visita: 
L'horari de la visita era de 10:00 a 11:30.

Com arribar-hi? 
Quan hem arribat a l'escola, hem passat llista i seguidament hem agafat un autobús privat que ens ha portat fins a Carns Corella.


Què hem descobert?
1. Avui més que descobrir, hem fet varies: 

Primer, ens han fet posar una mena de bata de plàstic, un gorro de plàstic i bosses del plàstic als peus: per a no embrutar-nos.

2. Hem anat a la part de dalt de l'obrador i ens han ensenyat a fer pizzes a mà, croquetes a mà i a tallar ceba. Tot això ho hem fet amb unes màquines especials que tenien. Per exemple:

    • Per a fer les croquetes hi havia una màquina que ajuntava els ingredients (no penseu que és tot industrial, els ingredients eren naturals) i treia les croquetes amb la seva forma allargada. Després tu havies d'arrebossar-les. Quan acabaves una safata, havies de posar-la en una altre màquina per posar el plàstic.
    • Per a les pizzes, no necessitaves cap màquina. Tot era a mà. Agafaves la massa i tu posaves els ingredients. Després havies de posar-li un plàstic perquè es conservés. No havies de posar-la al forn perquè això ja ho farien els clients que compressin la pizza.
    • Per a la ceba, quasi no havies de fer res ja que hi havia una màquina que et tallava la ceba (era molt útil). Tu posaves la ceba dins la màquina i ella te la tallava en trossos petits.
    3. Hem anat a la part de baix de l'obrador i ens han ensenyat les cambres on guardaven el menja. Eren una espècie de neveres/congeladors que mantenien el menjar estable. Allà hi havien porcs, vedelles, xais, pollastres....

    4. Després ens han ensenyat a tallar i a pelar pollastres. Hem hagut de fer un repte que era tallar el cap d'un pollastre. Això ho ha fet el Ferran. 

    5. I per últim, ens han ensenyat com fan les salsitxes i les botifarres. Posant bodells de xai, acumulaven la carn de porc i la posaven amb la seva forma.

    Personalment, ha sigut la visita que més ens ha agradat de tota la setmana. Ha sigut molt divertida!
    Quin valor destaquem?
    Lo que trobem més important es que preparen la carn a mà no com altres empreses que preparen el menjar industrial. Els animals creixen en semillibertat no com altres animals en altres empreses . No hem tingut que prendre apunts perquè no es necessitava, cada moment de la experiència es recordada. Hi ha hagut moments donava fàstic veure els animals o els òrgans en les caixes on en les parets, però ha sigut una experiència impressionant.
    Hem après com feien les pizzes, les croquetes i les alites de pollastre. També hem après que els animals són sacrificats quan tenen un any i tres mesos però normalment es sacrifiquen als 10 mesos, es menys econòmic però es més ecològic.
    Tota la empresa treballa com un ràpidament com si tots fossin un. Era impressionant que parts s’utilitzen dels pollastres i de diferents animals, i el més important que estem menjant altres éssers vius.

    Testimonial:

    La foto del dia: 
    Pot semblar el final, però només és el principi.













    MONESTIR

    MONESTIR SANT CUGAT 


    ON HEM ANAT?

    Hem anat al Monestir de Sant Cugat, situat en el mig de la ciutat.




    QUÈ HEM DESCOBERT?

    Avui hem anat al Monestir de Sant Cugat, un Monestir construït per Arnau Cadell i el seu equip, només per monjos benedictins, amb més de 70 regles.

    Estructura del monestir 

    El Monestir es un refugi pels monjos, on se'ls educava.
    Construït cap l'any 1.000 i habitat fins el segle XVIII.
    Tenien un claustre, en el qual estava dissenyat per mantenir els monjos allunyats de la societat i les afores.
    Les parts inferiors del pati, els arcs, es creu es un tipus d'arquitectura romana.
    El claustre estava replet de columnes. Les mateixes columnes es dividien en tres parts:
    • capitells
    • cos
    • peu



    Capitells
    Hi molts de capitells, però hi ha uns quants en especial, els quals influi molt en l'educació dels monjos.

    + Sirenes: hi havia un capitell abans de l'entrada del monestir, on estava esculpida varies  sirenes, que simbolitzava la metàfora de la tentació de la dona, i per aquests motius  posaven sirenes, ja que les sirenes atreien als homes amb el seu cant.

    + Ocells: hi ha una columna on en els seu capitell estan esculpits dos ocells menjant fruits del cel, es a dir de dalt, i al costat hi havia una columna on en el capitell hi havien dos ocells menjant cap per abaix, on estaven devorats per dues besties de l'infern. Tot això representava que el cel estava en a dalt i l'infern abaix. (Aquestes idees han evolucionat, actualment es podria dir que les besties de l'infern son els homes llop i el cel en Super-man).


    Estructura del monestir

    En el Monestir hi havien diverses sales: menjador, etc. 
    Una sala important es la Sala Capitular: que era la sala on es confessaven, es rebien noticies o rebien càstigs.
    Aquesta sala era important pels monjos, ja que estaven educats per confessar.

    La vida dels monjos
    Els monjos que vivien en el Monestir de Sant Cugat eren benedictins (Sant Benet de Murcía) amb més 70 regles.
    Unes d'aquestes 70 regles hi havien:
    • prohibició de la conversa: es creia que a través de la parla podies pecar.
    • vot de castedat: on estava prohibit tenir relacions sexuals.
    Una diferencia crucial que diferencia els mossens dels monjos  es que els mossens poden renunciar al seu treball quan vulguin els monjos no podien, ja que deixar-ho de ser-ho era un pecat, o més ben dit una aretja.

    ORA ET LAVORA, la seva traducció es resa i treballa, perquè el monjo només penses en això i no en altres coses com per exemple com vestir-se.

    Els monjos sempre tenien que anar amb una vestimenta que els cobria els peus, negre. A més a més els monjos portaven un pentinat anomenat TONSURA, que consistia en afaitar-se la part central del cap, afaitar-se aquesta zona del cap era una manera de estar connectat amb deu. 

    Els Monestirs estaven separats per genere.

    El monjo més important era l'Abat, esculli't per tots els monjos.

    Els monjos estaven educats per confessar, ja que es creia que si no u feies No anaves al cel i cap castig era pitjor que no anar al cel , per això es confessaven.

    Els monjos a més a més escrivien (bíblia), escrivien en pergamí, pell d'animal per fer el pergamí, per poder fer fer una bíblia es necessitaven 3 vaques. 


     QUIN VALOR DESTAQUEM?








     FOTO DEL DIA!


    Tant essencial com l'aigua

    HOSPITAL GENERAL DE CATALUNYA


    LLOC: 



    HORARI DE LA VISITA:

     9:30-12:00 hores 


    COM ARRIBAR-HI:

    Hem agafat un tren des de Sant Joan fins a Sant Cugat. Una vegada allà em fet un transbord hi hem agafat un altre tren cap a Rubi i ens em parat a l'estació del Hospital General de Catalunya.

    Per tornar em agafat un tren a la estació del Hospital General de Catalunya fins a Sant Cugat em tornat a fer transbord hi hem agat un tren cap a Sabadell fins a Sant Juan.

    QUÈ HEM DESCOBERT:

     La consigna de l' Hospital Generala es cuidar les persones malaltes. allà viuen totes les etapes de la vida. Intenten curar però no sempre es pot.
    la UFI alguna vegada no es pot visitar només per urgències, aquesta en canvi es oberta.
    Dins de l'hospital hi han diferents professions com.
    infermera- art de saber cuidar
    directiu
    camillers- ajudant a portar els pacients
    farmacèutics- metges
    personal de seguretat
    informàtics-ambulàncies - neteja -arxius -emmagatzemament-personal de laboratori- manteniment -
    cuiners-  3 o 4.000 plats es netegen al dia i tenen varies maquines de neteja i una per sacar (sorra) als coberts.
    Tots aquests treballen les 24 h del dia i 365 dies.
    En fet una unitat nova que s'arparan  els nens nascuts allà dels que no per la transmissió de malalties i en posat un sistema que les mares també aprenen.
    Depenent de la edat es necessita un tractament diferent.
    Hi han diferents cabres la primera es dels nens que no en nascut allà i la segona dels nens que han nascut allà desprès hi ha la tercera que hi han els nens que estan ales incubadores (fins que puguin respirar i menjar sols) i ja per últim hi ha la ultima cambra on estan els nens súper prematurs.


    QUIN VALOR DESTAQUEM:



    FOTO DEL DIA: 

    Mai és tard per canviar el teu estil de vida
























    CELLER COOPERATIU

    On hem anat?
    Avui hem anat al Celler Cooperatiu de Sant Cugat i ens han explicat com feien vi i part de la historia de Sant Cugat.




    Que hem descobert?
    Hem descobert que als finals del segle XIX a Sant Cugat va arribar una plaga de fil·loxeres, un insecte que es carregava les vinyes.
    Van tardar 12 anys en trobar una solució, la solució va ser portar ceps de Califòrnia fins a Sant Cugat.
    També ens han dit que abans feien el vi  trepitjant el raïm, però van pensar que haurien de fer que la producció fos més ràpida, per tant van inventar una màquina que l'anomenaven trepitjadora.

    Quin valor destaquem?




    La foto del dia:
















    Una cosa tant simple com el vi.

    Un repte, una pista!
    El grup dels blaus ens ha amagat una pista al celler, l'hem trobat i hem hagut de ballar la "Macarena" davant de l'entrada del Mercadona.

    REPTE DELS TRONGES

    REPTE DELS TRONGES:

    Auditori 1rC taronjes 15/6/18

    AUDITORI

    On hem anat:
    Avui, el grup taronja, hem anat a l'auditori de Sant Cugat a fer una visita. Està situat a l'avinguda del pla del vinyet.



    Què hem descobert:
    Avui hem anat a l'auditori i ha sigut una experiència molt diferent, ja que avui no hem anat d'espectadors,si, hem vist la part de les butaques, però hem estat a dins, a la part autèntica del auditori. 
    Ens han dit que l'auditori depen de l'ajuntament o de les empreses que el financen. També ens han explicat que hi ha un teló especial per què fa uns anys, el liceu es va cremar, i van posar un teló anti-focs per què així, com es més fàcil que hi hagi un incendi a la part del darrere del teló, el foc no es propagui per tot el teatre. Seguidament ens han explicat que tots els preparatius i vestits arriben pel motllo de càrrega i pugen als camerinos, on els actors es vesteixen. Quan estavem al fossar, ens han dit que allà s'hi posaven els músics en una òpera i havien de tocar molt apretats, per què era un espai molt petit i hi havien d'haver-hi més de 30 persones.  
    Ens hagués agradat que ens hagués fet la visita més ordenada i millor explicada.

    Quin valor destaquem:



    Foto del dia:















    No tot brilla per si sol.

    Prova grocs:

    divendres 15

    Tot Sant Cugat


    A ON HEM ANAT?




    HORARI DE LA VISITA
    Divendres 15
    10:00-11:00

    COM ARRIBAR-HI?
    S'ha de agafar el bus L7 i baixar a la parada de la Rambla del Celler.

    QUE HEM DESCOBERT?
    Avui, hem anat al TOT SANT CUGAT, i ha sigut especial, ja que hem sigut el únic color que ha tingut la oportunitat. Ens ha agradat la vinculació que té amb Sant Cugat ja que, creiem que la publicitat és un cosa molt important, ja que aquesta revista, t'informa però a la vegada també passes una bona estona llegint.
    Hem descobert diverses coses, algunes de elles han sigut:
    - Es va crear al 1985.
    - El director s'anomena Josep Maria vallès.
    - La revista es publica cada divendres.
    - A més de la revista, tenen una web, i diferents xarxes socials com, l'instagram, el facebook o el twiter.
    - Quan ja tenen a revista acabada, han de fer un PDF de cada pàgina i enviar-la a la imprenta.
    Una de les coses que més ens ha agradat i impactat, és que le TOT és gratuït i podem trobar les revistes en 1.000 punts de distribució per Sant Cugat. Cada divendres, es publiquen 20.000 exemplars.
    Sobre les seccions  de la revista, podem dir que hem après algunes: les primeres pàgines són dels informatius més interesants, per altre banda hi ha una secció de opinions, una altre d'entrevistes que escolleixen les que més els hi agrada.

    FOTO DEL DIA
     











    "El camí del infinit, il·lumina la vida"


    QUIN VALOR DESTAQUEM?


    dijous, 14 de juny del 2018

    dijous 14 de juny

    DIJOUS 14 DE JUNY

    ON HEM ANAT?

    Avui tots els Trolls, conjuntament amb els liles, hem anat al FGC-COR, on a l'estació de Can San Joan, ens han vingut a buscar tres dones que treballaven allà i des de allà hem anat fins l'estació de St. Cugat i allà hem fet transbord i hem parat a Rubí. Més tard ens ha vingut a buscar un tren reservat que ens ha portat fins els tallers i els control.


    QUE HEM DESCOBERT?

    El FGC, ens ha ajudat a comprendre lo important que són els ferrocarrils, la importància que tenen, com funcionen, el respecte que els hi hem de tenir...
    Algunes de les xifres que més han destacat, han sigut que hi han:
    - 47 trens
    - 1.500 de treballadors
    - 58 treballadors d'atenció al client
    - 294 km de via
    ...
    També, ens han ensenyat les dos sales/aules més importants que hi ha: el taller i la sala de controls.
    El taller, està per arreglar, rentar i que tot funcioni. L'hem vist per dins, i hi ha moltes peces per si algun trens s'espatlla, tenir-ne per arreglar.
    Per altra banda, ens han ensenyat des de una altra sala, la sala de control. Ens han dit que cap persona, excepte els treballadors, hi poden accedir. Ens han dit, que des de allà poden accedir, a les portes, a les màquines de bitllets... 
    Una cosa important que ens han dit ha sigut que hi ha una oficina d'objectes perduts. Si perds alguna cosa al tren,  una persona la troba i li dona a alguna persona que treballa a la estació, aquests treballador la portarà a la oficina. Per trobar les coses que tens, has de trucar a 012.

    FOTO DEL DIA I POSTAL LITERÀRIA

      

    "El tren de les oportunitats passa més d'un cop a la vida, només tu decideixes si puges o el deixes passar"



































    CARNS CORELLA

    LLOC:



    HORARI DE LA VISITA:

    10:00-11:30h

    COM ARRIBAR-HI?:

    Avui hem anat a Carns Corella amb un autobús. Hem fet aquest recorregut:











    I després per tornar hem canviat una mica els plans per anar a prendre un gelat. L'autobús ens ha deixat a la rambla del Celler i des de allà hem donat una volta i a prendre un gelat. Després hem agafat el tren fins a Sant Joan: 












    QUÈ HEM DESCOBERT?:

     A Carns Corella garanteixen que l’alimentació dels seus vedelles és 100% natural i no té cap tipus d’aditius. Només així poden obtenir una carn de màxima qualitat que garanteixi el sabor i la tendresa d’abans.
    Els més petits de la casa sempre han estat molt importants per a ells i és que, la base d’un bon creixement és una bona alimentació.El bestiar s’alimenta de forma natural amb pinsos vegetals.
    Em descobert que es una carnisseria i una botiga per vendre menjar preparat. Hi han 2 parts: La freda i la calenta. La freda, hi ha neveres numerades, la numero 1 :hi ha vaques i vedelles que tots son femelles ja que tenen mes grassa. 
    La numero 2: aquí s'envasen.
    La numero 3: hi ha xais i cabrits o sigui animals més petits.
    La numero 4: Hi ha conserves per transportar a l'Eroski i un congelador per les reserves ja preparades.
    La numero 5: Aquí les guarden.
    Abans d'entrar ens hem de posar una roba especial. 
    Ells tenen una pròpia granja amb els seus propis animals.
    Per fer botifarres s'utilitza l'intestí d'animals.

    FOTO DEL DIA:


    Ets la carn de la meva hamburguesa.
    PISTA VERDS:
    Rere un òrgan la pots trobar, però a la cambra 3 hauràs de buscar. 
    FGC-COR



    ON HEM ANAT?
    Avui hem anat als Ferrocarrils Generals de Catalunya, a Rubí.



    QUÈ HEM DESCOBERT?
    Mai ens havíem preguntat quin era tot el treball darrera un simple tren...
    Però ara ja ho sabem! Ens han explicat tota la vida dels trens. 
    També els elements i les parts dels trens, com son:
    + caixa
    + pantògraf
    + bogi
    + elements d'unió entre la caixa i els bogis
    + suspensió
    + elements de tracció
    + frens 
    + sorreres 
    + captadors
    + greixadors de pestanya
    + llevapedres
    + antena d'ATP/ATO 

    Als ferrocarrils, el més important és la seguretat, la comoditat i la puntualitat.

    La seguretat
    Un dels punts més importants, la seguretat.
    Els treballadors fan tot perquè sigui possible. Per això existeixen les normes, com per exemple:
    La ralla de seguretat. Les andanes tenen una línia al costat de la via del tren per evitar accidents i possibles caigudes.
    Les bicicletes, patinets... Des de que entres a l'estació està prohibit pujar-hi i causar molèsties.
    Els gossos més grans, per seguretat han d'anar amb morrió i corretja.

    Els FGC són els ferrocarrils més segurs d'Espanya.

    La comoditat
    Hem de tenir en compte, que no estem sols al tren, ja que és un espai públic on hi pot entrar tothom per tant hem de seguir un comportament correcte i l'hem de mantenir net.
    Els trens treballen 22 hores (de 4:30 a 24:00). 
    En el període de temps que el tren no està en marxa en cap via, els treballadors aprofiten per arreglar, netejar i cuidar als trens.
    Per exemple:
    + arreglar seients/vidres/portes trencats.
    + netejar pintades.
    + arreglar rodes.
    + netejar andanes
    + polir motors
    i un llarg etc...

    La puntualitat
    És molt important que els trens siguin puntuals i per tant vagin coordinats.

    Si un tren es retarda fa que l'altre arribi tard, per tant en el C.O.R (Centre Operatiu Rubí) tenen una sala on poden controlar tot el que passa i poden veure tot i escoltar-ho. Tenen una sala repleta d'ordinadors on manen els trens (velocitat, obrir i tancar portes, megafonia...). 
    Dins d'aquesta mateixa sala hi ha el CIC (Centre Informació Client) on t'ajuden en qualsevol incombenient:
    + has perdut alguna cosa.
    + hi ha alguna baralla.
    + se't a caigut  algo a la via.

    C.O.R
    El Centre Operador de Rubí agrupa diferents seccions:

    • Tallers de primer i segon nivell
    • Magatzem central
    • Zona logística i d'Instal·lacions Fixes
    • Dipòsit de material mòbil.




    QUIN VALOR DESTAQUEM?



    LA FOTO DEL DIA!
    TOT TORNA A BRILLAR!